Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

20.01.2021Nordiske røyster skal diskutera opphavet til konstruksjonen Norden

tore-rem-uio-norden-copy

– Tanken er at me skal utforska kva Norden har vore i tidlegare tider og kva det kan seia oss om kven me er i dag, seier direktør Tore Rem i UiO: Norden. Det seier han dagen før UiO:Norden og Nasjonalbiblioteket opnar seminarrekka Konstruksjon Norden.

20.01.2021Nordiske røyster skal diskutera opphavet til konstruksjonen Norden

tore-rem-uio-norden-copy

– Tanken er at me skal utforska kva Norden har vore i tidlegare tider og kva det kan seia oss om kven me er i dag, seier direktør Tore Rem i UiO: Norden. Det seier han dagen før UiO:Norden og Nasjonalbiblioteket opnar seminarrekkja Konstruksjon Norden.

20.01.2021HF garanterer digital undervisning til alle ut vårsemesteret

gunn-enli-2-copy

Alle HF-studentene skal sikres digital undervisning fram til sommeren. Det har fakultetsledelsen besluttet i dag for å skape forutsigbarhet for studenter og ansatte som følge av situasjonen med Covid-19.

20.01.2021Koronatiltakene holder fram i Oslo

raymond-johansen-pressekonferanse-januar

Oslo kommune holder fram med de strenge koronatiltakene som ble innført i november. Skjenkestoppen blir ikke opphevet, men alle barn i barneskolealder kan begynne med innendørs trening og andre fritidsaktiviteter.

20.01.2021Uenighet om UiOs nettsider: – Advarer kolleger mot å bruke dem

aleksnder-jensenius-1-copy

Nettsidene til UiO har blitt for store i omfang og må ryddes opp i. Forskere frykter at aktiviteter skal forsvinne for alltid, men UiO lover å ikke slette innhold uten godkjenning fra instituttene.

19.01.2021KRONIKK: Den politiske ustabiliteten i USA vil fortsette

Trumptilhengjarar-demonsterer-ved-kongressen

Donald Trumps forsøk på å omgjøre valgresultatet minner om selvkupp vi kjenner fra Latin-Amerika. Hvordan kom vi hit, og hvor går veien videre?

19.01.2021Livsvitenskapsbygningen blir enda større

livsvitenskapsbygningen-med-utvidelser

Tilbygg og påbygg skal hindre at miljøer fra UiO blir presset ut når Klinikk for laboratoriemedisin flytter inn i Livsvitenskapsbygningen.

19.01.2021Ledertilsetting på MN: – Et sterkt inngrep i instituttets autonomi

kristian-gundersen-2-copy

Hvorfor tilsatte ikke fakultetsstyret på MN instituttstyrets foretrukne kandidat som instituttleder? Kristian Gundersen etterlyser mer åpenhet i tilsettinger på UiO.

18.01.2021Opposisjonen sikrar truleg milliardpakke til studentane

andreas-trohjell-foto-nso-skjalg-bohmer-vold.jpg-ny

Dei fire opposisjonpartia FrP, Ap, Sp og SV har gått saman om å sikra milliardstøtte til studentane. – Stortinget har fått med seg det studentane har ynskt og bede om, seier leiar Andreas Trohjell i Norsk studentorganisasjon.

18.01.2021Studenter kan få fysisk undervisning i områder med lav smitte

erna-solberg.i-stortinget

Universiteter, høyskoler og fagskoler fortsetter med digital undervisning der det er mulig, men studenter i områder med lav smitte bør få mulighet til fysisk undervisning i mindre grupper minst én gang i uken. Det opplyste statsminister Erna Solberg i Stortinget i dag.

18.01.2021Storbritannia kan få assosiert avtale med Horisont Europa

oxford-universitetet

Britene får tilgang til det meste i Horisont Europa, fremgår det i en ny avtale. Norske aktører kan dermed trygt samarbeide med britiske partnere om søknader til EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.

18.01.2021DEBATT: Arne Melsom: – Stenseth tar ikke min kritikk innover seg

protest-i-hongkong

Gjennom sine innlegg i dagspressen har Stenseth valgt å ta steget inn i den offentlige debatten. Jeg ber ham derfor ta et oppgjør med kinesiske myndigheter, skriver Arne Melsom i et svar på Nils Chr. Stenseth svarinnlegg om Kina-kritikk.

17.01.2021DEBATT: Biden/Harris' visjoner for vitenskapen gir håp og inspirasjon

biden-harris

Starten på 2021 har vært sterkt preget av USAs demokratiske og politiske utfordringer. I helgen kom derimot en oppløftende nyhet, nemlig lanseringen av Biden/Harris nye «science team» og deres vitenskapsambisjoner, skriver UiO-rektor Svein Stølen.

15.01.2021Ingen er enno blitt koronasmitta på universitetsområdet til UiO

universitetstyremotet-3-copy

Så langt er ingen studentar eller tilsette på UiO blitt smitta på universitetet. Det konstaterer rektor Svein Stølen og universitetsdirektør Arne Benjaminsen. – Det viser at dei tar ansvar, meiner dei.

15.01.2021Unio ber regjeringen komme med en krisepakke til studentene

ragnhild-lied

– Studentene er i en kritisk situasjon. Nå haster det med krisepakken høyere utdannings- og forskningsminister Henrik Aasheim har lovet, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

15.01.2021Ti millioner kroner fra regjeringen skal bøte på ensomhet blant studenter

fadderuka-4-copy

Studentsamskipnaden i Oslo får 2,4 millioner kroner fra Kunnskapsdepartementet for å motvirke ensomhet blant studenter. Til sammen får samskipnadene i Norge og ANSA ti millioner kroner.

14.01.2021Ingvild Sælid Gilhus får Akademiets HumSam-pris

ingvild-gilhus

Det Norske Videnskaps-Akademis pris for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap, HumSam-prisen 2021, går til professor i religionsvitenskap Ingvild Sælid Gilhus ved Universitetet i Bergen.

14.01.2021Danske Eske Willerslev får den internasjonale forskningsprisen fra Olav Thon Stiftelsen

eske-willerslev

Den internasjonale forskningsprisen for 2021 tildeles direktør og professor Eske Willerslev, Senter for geogenetikk, ved Københavns universitet i Danmark. Det har Olav Thon Stiftelsen bestemt.

14.01.2021Koronaåret 2020: – UiO-ansatte følte de måtte «oute» helseplagene sine

mollo-christensen

Hjemmekontor er tungt for mange. Andre blir stresset av smitterisikoen på campus. Løsninger med noen hjemme og noen på kontoret har heller ikke fungert optimalt.

13.01.2021Karen O'Brien er tildelt prestisjefull spansk klimapris

karenobrien

UiO-professor Karen O`Brien får BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award, i kategorien “Climate Change” for sitt nyskapende bidrag til å forstå de samfunnsmessige og menneskelige dimensjonene og konsekvensene av klimaendringene.

13.01.2021Kronprinsparet til Kristin og Jørn Braa: – De har gjort livet til mange menneske mykje betre

kronprins-haakon-og-kronprinsesse-mette-marit

– Me er imponerte over arbeidet de gjer. Det sa kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit etter dagens nettmøte med UiO-professorane Kristin og Jørn Braa om helseinformasjonssystemet HISP. Det har dei utvikla, og det vert brukt i land med til saman 2,5 milliardar innbyggjarar.

13.01.2021Universitetsansatte har mindre risk for å bli smittet av korona

auditorium-ved-ntnu

Undervisere ved universiteter ligger under gjennomsnittet når det gjelder risken for å bli smittet av covid-19, viser ny studie fra Folkehelseinstituttet. Forskerne finner ingen forklaring.

13.01.2021UiO vurderer å trekke seg fra Forsker Grand Prix

foto_yngvevogt_img_9137

Det bekrefter universitetet overfor Uniforum onsdag formiddag.

13.01.2021Livsvitenskaps­bygningen: Kvikkleiren på tomta er ikke et problem

livsvitenskap-jan-6-copy

Katastrofen i Gjerdrum viser hvor risikabelt det kan være å bygge på kvikkleire. Også i grunnen under den planlagte Livsvitenskapsbygningen er det kvikkleire.

12.01.2021Erna Solberg: – Norge skal være konkurransedyktig på å være smartest

erna-solberg

– Det er viktig å huske på at Norge ikke skal være konkurransedyktig på å være billigst, men vi skal være konkurransedyktig på å være smartest. Det var budskapet statsminister Erna Solberg kom med på kontakt-konferansen om forskning og høyere utdanning i dag.

 
Page visits: 8088