Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

17.01.2020Skipsgrava frå Gjellestad i Halden kan vera 1200 år gammal

gjellestad-utgravning-christian-rodsrud-2

Skipsgrava på Gjellestad i Halden er frå tida mellom år 700 og 900 e.Kr. Det viser årringsdatering frå kjølen til skipet. Soppangrep har ført til store skader og Kulturhistorisk museum rår derfor til at det straks vert starta utgraving av skipet.

17.01.2020Roya Sabetrasekh med råd til andre som vurderer å varsle

roya-sabetrasekh1-copy

Roya Sabetrasekh opplevde en vegg av mistenkeliggjøring da hun varslet på UiO. I lagmannsretten fikk hun medhold i flere punkter. Nå vil hun endre systemet.

16.01.2020UiO-satsing er verdsleiande på Norden-forsking

tore-rem-uio-norden-copy

– Me er verdsleiande på Norden-forsking. Det slår direktør Tore Rem i UiO:Norden fast. No inviterer han alle fagmiljø på UiO til å søkja om støtte til konferansar og formidling med Norden som tema.

16.01.2020Kunstneren Marianne Heier talte statsløse kurderes sak på åpningen av Domus Juridica

apning-av-jus-3-copy

Statsrådene Iselin Nybø og Jøran Kallmyr åpnet i dag det nye bygget Domus Juridica.

16.01.2020Svein Stølen er kritisk til klimakonkurranse mellom universiteta og høgskulane

uhr-svein-stolen-uio-5-copy

UiO-rektor Svein Stølen er framleis skeptisk til å delta i klimakonkurransen som statsråd Iselin Nybø har sett i gang. – Det er ingen tvil om at det vil vera vanskeleg å seia nei, er svaret han gir til Uniforum.

16.01.2020Daniel Naurin vert ny ARENA-direktør

dn-presse.jpg-daniel-naurin

Professor Daniel Naurin (49) ved forskingssenteret Pluricourts på Det juridiske fakultetet er tilsett som ny direktør for ARENA Senter for europaforsking.

16.01.2020Norsk protestaksjon mot India spreier seg til Danmark og Sverige

admin-build-ved-jawaharlal-nehru-university

Danske og svenske akademikarar blir også med på underskriftsaksjon i protest mot åtaka på indiske universitet. Det opplyser ein av initiativtakarane, UiO-forskar Kenneth Bo Nilsen.

14.01.2020Kristian Steinnes forventer beklagelse fra NTNU-ledelsen

kristian_steinnes

- Jeg forventer at ledelsen beklager den belastning jeg og min familie er blitt utsatt for, og gir meg oppreisning, sier professor Kristian Steinnes.

14.01.2020Nikolai Astrup: – Kunstig intelligens bør bli ein integrert del av høgare utdanning

nikolai-astrup-strategi-ki-2-copy

– Universiteta og høgskulane bør vurdera korleis dei skal tilpassa studietilboda sine slik at me kan sikra at me får meir kompetanse i kunstig intelligens. Det var oppfordringa frå digitaliseringsminister Nikolai Astrup då han la fram regjeringa sin strategi for kunstig intelligens i formiddag.

13.01.2020Regjeringen innfører nye nasjonale minstekrav til helseutdanningane

bent-hoie-helseminister-nett

Leger, psykologer og tannleger skal nå kunne mer av det samme når de er ferdig utdannet, uavhengig av hvor i landet de har studert. For første gang har også helsetjenestene fått være med på å bestemme hva studentene skal lære.

13.01.2020Dei protesterer mot åtaka på universitet i India

akademisk-protest-mot-india-copy

For ei veke sidan tok 50 maskerte menn væpna med jernstenger og køller seg inn på universitetet Jawarharlal Nehru University i den indiske hovudstaden Delhi. 30 studentar og akademikarar blei skadde. Akademikarar i Noreg har no sett i gang ein protestaksjon.

10.01.2020UiO-rektor Svein Stølen støtter opprop mot kommersielle digitale plattformer

svein-stolen-1

«Digitalisering truer universitetet. Det er på tide å sette en grense», er overskriften i et opprop signert av femten rektorer ved nederlandske universiteter og høgskoler.

10.01.2020Ny dekan Ragnhild Hennum om jusutdanningen: Forventningene står ikke i stil med finansieringen

ragnhild-hennum-3-copy

Ragnhild Hennum har fått en pangstart som dekan, med tildelingen av Senter for fremragende utdanning, og samling av studentmassen i Domus Juridica.

10.01.2020Nils Christian Stenseth fikk hederspris i Kina

nils-chr-stenseth-i-arendal

Biologiprofessor Nils Chritian Stenseth ved UiO fikk i dag tildelt International Science and Technology Cooperation Award i Kina. Det er den høyeste utmerkelsen en utenlandsk forsker kan få.

09.01.2020Eiendomsdirektør John Skogen: – Vi har dårlige erfaringer med Statsbygg som byggherre

skogen-og-dahls-hus

– Vi har en del dårlige erfaringer med overføringer og ferdigstillinger fra Statsbygg. Det sier eiendomsdirektør John Skogen ved UiO i en kommentar til en ny rapport fra Multiconsult.

09.01.2020Desse funna gir ny kunnskap om dei første menneska i Noreg

arets-funn-julian-post-melbye-1-copy

Eit mellom 500 og 1200 år gammalt skrin av skinn og tre dukka opp etter at isbreen i Jotunheimen hadde smelta. På Sørlandet blei det funne eit vakkert dekorert sverd frå vikingtida. Det er to av funna som arkeologar på Kulturhistorisk museum ved UiO gjorde i 2019.

08.01.2020- Samfunnsvitere er sentrale for å forhindre klimaendring

solcellepanel

Nupi-forsker Indra Øverland sier at de vil sette i gang en global underskriftskampanje med krav om at en større andel av midlene til klimaforskning går til samfunnsvitenskapene.

08.01.2020Hjernen blir tema for Forskningsdagene

hjernen_illustrasjon_shutterstock_719796733-1

Hjernen settes på dagsordenen under Forskningsdagene i september, melder Forskningrådet. Det er fortsatt det kroppsorganet vi vet minst om.

08.01.2020Skarp kritikk mot at naturvitere og teknologer får mest penger til klimaforskning

unis-svalbard

At samfunnsvitenskapene får så lite av midlene, får Nupi-forsker Indra Øverland til å lure på om det er klimaskeptikere som styrer finansieringa.

07.01.2020Innovasjon Noreg-direktør: – Forsking og innovasjon er ikkje tvillingar

innovasjonskoneranse-jan-2020-1-copy

– Myten blant forskarar er at innovasjon er lineært. Forsking og innovasjon er ikkje tvillingar. Det sa Innovasjon Noreg-direktør Håkon Haugli i ein panelsamtale på Blindern i formiddag.

06.01.2020Per Morten Sandset: – Å laga nye lover er også ein innovasjon

per-morten-sandset

– Innovasjon er også løysing på konkrete problem. Handlingsregelen til Oljefondet og utviding av kontinentalsokkelen er gode døme på det, fortel viserektor Per Morten Sandset ved UiO. I morgon inviterer UiO til Innovasjonskonferanse på Blindern.

06.01.2020Universiteter og høgskoler får 50 millioner for å utvikle nye undervisningsmetoder

statsbudsjettet-nybo-3-copy

Nå kan universiteter og høyskoler søke om til sammen 50 millioner kroner til å utvikle nye måter å undervise studentene på.

03.01.2020Personaldirektøren forsvarer ledertilsettinger uten utlysning

irene-sandlie-3

I løpet av to år opprettet personaldirektør Irene Sandlie to nye lederstillinger i egen avdeling og tilsatte i dem midlertidig uten utlysning. Fagforening er kritisk.

02.01.2020Tore Slaatta vil verta ARENA-direktør

slaata-tore

Tore Slaata (62) er blant søkjarane til den ledige stillinga som ny direktør for ARENA Senter for europa-forsking ved UiO. Ti menn og ei kvinne har søkt jobben.

02.01.2020Eksperter vil gi legemiddelindustrien mindre makt over forskningen

glaxosmithkline_headquaters_-brentford_london_england-2oct2011

Legemiddelfirmaer står bak mye av forskningen på medisiner og har innflytelse på utdanning og retningslinjer for behandling. Slik bør det ikke være, mener en gruppe internasjonale forskere.

 
Page visits: 3992