Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

12.04.2024DEBATT: Akademisk frihet og forskningsetikk

hanss-petter-graver-5-copy

Det er ikke opplagt hvordan forskningssamarbeid eller utveksling med kolleger ved israelske institusjoner skader palestinske kolleger eller bidrar til undertrykkelse, krigføring og folkemord.

12.04.2024Ingvild Kjerkol går av som helse- og omsorgsminister

kjerkol1_ntb_smk

Ingvild Kjerkol går av. Det meldte statsminister Støre i en pressekonferanse fredag formiddag.

12.04.2024DEBATT: Har Graver glemt våre forskningsetiske forpliktelser?

bygninger-sentrum-bygnes

Vi stiller oss undrende over Hans Petter Gravers syn på universitetsdemokratiet når han sier at enkelte forsøker å «tvinge gjennom sitt syn» og «utøve sensur».

12.04.2024NTL UiO kallar avtale med Microsoft for ei snikprivatisering

axel-hjelme-ntl-uio-4-copy

UiO har bestemt seg for å setja i gang ein full overgang til Microsofts oppgraderte programvarepakke MS365. NTL-UiO krev ei revurdering av denne avgjerda. IT-direktør Gard Thomassen forsvarar planen.

11.04.2024TV 2 og NRK Ingvild Kjerkol felt for fusk- masteroppgaven underkjennes

kjerkol1_ntb_smk

Nemnda for studentsaker vedtok enstemmig at helseministeren skal fratas sin mastergrad, melder TV2. NRK opplyser at hun likevel ikke blir utestengt.

11.04.2024DEBATT: Boikott er politisering av universitetet

Lucy Smiths hus er administrasjonsbygningen til Universitetet i Oslo

Akademisk frihet er et bolverk mot politikk. Vår aktivitet som forskere er basert på vår frihet til å samarbeide med kolleger hvor som helst i verden, ut fra kriterier som er faglige.

11.04.2024No lærer jusstudentane å samarbeida og å snakka med folk

malcom-langford-jus-2-copy

– Her på fakultetet snakkar me ikkje lenger om karakterar. Me seier at C er ein god gjennomsnittleg karakter. Det seier jussprofessor Malcolm Langford som har leia undersøkinga om læringsmiljøet på Det juridiske fakultetet ved UiO.

10.04.2024Etterlyser kandidater til UiO-styrevalget: – Vi strever med dette hvert år

universitetsstyret-mars-2024-1

Isabel Viola Kreis gir seg etter én periode som representant for de midlertidige vitenskapelige ansatte i UiO-styret. Få ønsker foreløpig å bli hennes etterfølger.

09.04.2024Studiedirektør vil bli fakultetsdirektør

hanne-ekeli-ute-på-blindern

Studiedirektør Hanna Ekeli ved UiO er blant søkerne til den ledige stillingen som fakultetsdirektør på Det medisinske fakultet.

09.04.2024KRONIKK: Hva lever vi av? Hva lever vi for og mot?

astrid-waaler-kaas-5-copy

Å bli sett og hørt gir holdepunkt og tilhørighet i arbeidshverdagen. Som kontorsjef på UiO har jeg forsøkt å medvirke til at alle opplever å få i alle fall litt skreddersøm.

09.04.2024Vikingtidsmuseet på Bygdøy: Naturvernforbundet er bekymret

vikingskiphuset-2

I en bekymringsmelding kritiserer Naturvernforbundet i Oslo og Akershus to miljørapporter utarbeidet av Multiconsult på oppdrag av Statsbygg. «Det er åpenbart at forfatterne ikke har den kompetanse på dette feltet man kan kreve av en miljøkonsulent» konkluderer Naturvernforbundet.

08.04.2024DEBATT: Akademisk boikott er autoritært og prinsippløst

Portrett av Hans Petter Graver

Det er viktig å skille mellom rett, politikk og moral i dette spørsmålet.

08.04.2024ARK: – Det er nå moroa begynner

ark-aulin-og-grimsatd-nielsen-2-copy

Samlet skårer UiO jevnt over likt eller litt bedre enn snittet i sektoren i arbeidsmiljøundersøkelsen ARK. Men de samlede tallene kan skjule store lokale variasjoner. Snart kommer tallene for fakultetene

07.04.2024Hun er studentenes nye toppleder

403691-kaja-hovdenak.webp

Kaja Hovdenak tar over etter Oline Sæther som norske studenters fremste representant. Hun vil prioritere studiestøtte og har god tro på at skolepenge-vedtak kan reverseres.

05.04.2024Nå er feiringen i gang

krimonologi-70-ar-1

Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) på UiO begynte sin historie i 1954. I dag startet feiringen av instituttets 70-årsjubileum.

05.04.2024Regjeringa vil redusera talet på tilleggspoeng frå 14 til 3

ny-modell-uh-1

No skal det ikkje lenger vera mogleg å samla mange tilleggspoeng for å koma inn på ei utdanning med høge krav. — Det vil gjera at folk kjem seg raskare inn på den utdanninga dei ynskjer, og ut i arbeidslivet, seier forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel.

05.04.2024Støre forsvarte oppryddinga: – Forskingsrådet var i ferd med å renna på eit isfjell

Portrett av statsminister Jonas Gahr Støre på ein talarstol

– Eg meiner at me redda Forskingsrådet då det var i ferd med å renna på eit isfjell eller kjøra i grøfta. Det sa statsminister Jonas Gahr Støre då nobelprisvinnarane i medisin May-Britt Moser og Edvard Moser bad om at politikarane ikkje måtte gløyma Forskingsrådet.

04.04.2024Regjeringen vil ta bort alders- og kjønnspoeng

studiebarometeret-hoel-2

Nå vil regjeringen at unge skal komme raskere inn i høyere utdanning. Det er grunnen til at den vil fjerne alders-poeng til opptak. Regjeringen vil dessuten erstatte kjønnspoeng med kjønnskvoter.

04.04.2024Én av disse blir Norges mektigste student

Montasje av to menn og en kvinne som stiller som lederkandidater for Norsk studentorganisasjon. Kvinnen er plassert midt på bildet.

Helgen 5.-7. april holder Norsk studentorganisasjon (NSO) landsmøte i Tønsberg. Da velges et nytt arbeidsutvalg som skal lede organisasjonen som representerer 270.000 studenter.

03.04.2024Økokrim henlegger etterforskningen mot Ola Borten Moe

Portrett av Ola Borten Moe

Etterforskningen av tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har ikke avdekket opplysninger som indikerer innsidehandel, går det fram av en pressemelding fra Økokrim.

03.04.2024NTL UiO ber UiO innføra akademisk boikott av Israel

axel-hjelme-ntl-uio-1-copy

– Israelske lærestader har vore delaktige i okkupasjonen og gjort den mogleg. Det pålegg derfor UiO eit etisk ansvar å kutta samarbeidet på institusjonsnivå, seier nestleiar Axel Hjelme i NTL UiO.

02.04.2024Matematikerne løper for gull, biokjemikerne for gøy

holmenkollstafetten-2-copy

Holmenkollstafetten nærmer seg. Førstelaget til Matematisk institutt er veteran i gamet og UiO-favoritt. Laget til Seksjon for Biokjemi på IMB deltar for første gang.

22.03.2024Solveig Kristensen er klar for fire nye år som MN-dekan

solveig-kristensen-dekan-mn-2-copy

Tirsdag 2.april er siste frist for å fremme kandidater til dekanvalget på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Nåværende dekan Solveig Kristensen tar gjerne fire nye år. Vil noen utfordre henne?

21.03.2024UiO-studentar og politikarar aksjonerte saman mot avrettingar i Iran

UiO-studentar-og.politikarar i Iran-protest.20240321_130842

Stortingsrepresentantane Ingrid Fiskaa (SV) Mahmoud Farahmand (H), Agnes Nærland Viljugrein (Ap) og Grethe Wold (SV) stilte alle opp utanfor Stortinget i ettermiddag for å protestera mot dødsdommen mot svensk-iranske Ahmadreza Djalali og mot avrettingane i Iran. Det gjorde dei saman med studentar frå UiO.

21.03.2024Lyser ut KI-milliarden: – No gjeld det å melda seg på

studiebarometeret-hoel-3

I løpet av 2025 kan Noreg få inntil seks nye forskingssenter for kunstig intelligens (KI). Statsråd Oddmund Hoel oppmodar til samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentleg sektor.

 
Page visits: 18778