Uniforum rss
Nyheter - Uniforum
30.04.2025– Colombias regjering har gjort det tryggare å vera akademikar

I Colombia har situasjonen for akademikarar blitt betre under dagens regjering. Men det kan framleis vera farleg, fortel professor Alejandro Mantilla frå Nasjonaluniversitetet i Bogotá.
29.04.2025UiO-professor tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris

Medisinprofessor Karl Johan Malmberg ved UiO og Oslo universitetssykehus er tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris på 1 million kroner. Prisen deles ut av Kreftforeningen.
29.04.2025Kronikk: Kunstig intelligens og examen facultatum

Jeg håper noen kloke hoder på UiO finner ut av hvordan KI kan hjelpe studentene og oss alle til å tenke mer, heller enn å tenke for oss.
28.04.2025Slik er søkertallene ved UiO i år

Medisin, psykologi og kriminologi er utdanningsområdene som har flest søkere per studieplass ved Universitetet i Oslo. Aller mest populære er studieplassene ved UiOs nyoprettede medsinstudium i Innlandet.
28.04.2025Søkertall: Flere vil bli leger, færre vil studere IKT

Direktør i Direktoratet for utdanning og kompetanse Sveinung Skule er overrasket over at færre vil studere IKT-fag som informatikk i år enn i fjor.
28.04.2025Debatt: KI – vår nye saksbehandlingsassistent

Jeg har fortsatt en stor tro på at vi kan bruke KI i administrative oppgaver i akademia. Problemet er at jeg egentlig ikke vet hvordan jeg kan gjøre det på riktig måte, skriver Aleksandra Weder Sawicka i dette leserinnlegget.
25.04.2025Tjuetre ansatte vil kjempe om en plass i universitetsstyret

Valget på representanter for de ulike ansattegruppene ved UiO starter 9. mai. I dag ble navnene på kandidatene offentliggjort.
25.04.2025Vil flytte eller felle rådyr i Botanisk hage

To rådyr tar for seg av sjeldne planter i Botanisk hage. Naturhistorisk museum har søkt om å få flytte dem, men hvis de ikke får lov må rådyrene mest sannsynlig bøte med livet.
25.04.2025Valet på nytt studentparlament på UiO er sparka i gang

Denne veka starta valet på nytt studentparlament på UiO. Åtte lister med ulik politisk overtyding stiller opp for å kjempa om stemmene til over 25 000 studentar.
24.04.2025Kjønnsforskar Nadine Naber meiner åtaka på universiteta starta før Donald Trump blei president

– Trump er eit resultat av den amerikanske kulturen, historia, samfunnet og den politiske økonomien, sa kjønnsforskar Nadine Naber frå University of Illinois på UiO i dag. Ho meinte både Demokratane og Republikanarane har ansvaret for åtaka på universiteta.
24.04.2025Lønnsoppgjøret: Dette krever organisasjonene

I formiddag startet det sentrale lønnsoppgjøret i staten. Som i tidligere lønnsoppgjør, er organisasjonene uenige om hvordan pengene skal fordeles.
24.04.2025Statistisk sentralbyrå skal kartleggja tidsbruken til forskarane

I år skal Statistisk sentralbyrå finna ut korleis vitskaplege tilsette ved universitet og høgskular i Noreg fordelar tida mellom undervisning, forsking, formidling og administrasjon. SSB vil også ha svar på kor mykje tid dei brukar på søknader om pengar.
23.04.2025Tannlegeutdanningen kutter karakterer

Det odontologiske fakultet (OD) har besluttet å gå over fra graderte karakterer til bestått/ikke bestått ved masterutdanningen i odontologi. Dette mener de blant annet kan gi bedre mulighet til å teste sentral kunnskap i stedet for detaljer.
23.04.2025Gir 100 millioner for å friste utenlandske forskere til Norge

Regjeringen vil trekke internasjonale toppforskere til Norge. Nå lager Forskningsrådet en ny ordning for å gjøre det enklere å rekruttere erfarne forskere fra andre land.
23.04.2025Nå ryker gratisparkeringen

UiO vil i 2025 innføre en ordning med betalingsparkering. En reduksjon i antallet parkeringsplasser ligger også i kortene.
22.04.2025Harvard går til søksmål mot Trump-administrasjonen

Verdas mest prestisjetunge universitet Harvard går til søksmål mot Trump-administrasjonen på grunn av stansen av overføringa av statlege midlar. Universitetet meiner det er ulovleg.
21.04.2025Tidlegare UiO-rektor Arild Underdal er død

Professor i statvitskap og tidlegare rektor ved UiO Arild Underdal er død. Det melder Universitetet i Oslo.
16.04.2025Ny undersøkelse skal kartlegge reisevanene til UiOs ansatte og studenter

El-sparkesyklene florerer, ansatte sitter på hjemmekontor, og parkeringsplass på jobben er ikke lenger en selvfølge. Mye har skjedd siden UiO sist gjennomførte en reisevaneundersøkelse.
11.04.2025Få mellombels vitskaplege tilsette har meldt seg på i valet på nytt UiO-styre

Elleve dagar før fristen for å melda seg på i valet til nytt universitetsstyre går ut, har få kandidatar for dei mellombels vitskaplege tilsette meldt seg. – Eg beklagar at dei på fakulteta som burde ha tatt ansvaret for dette, ikkje har tatt det alvorleg nok, seier Marit Halvorsen, leiar for Det sentrale valstyret. No blir fristen utvida.
11.04.2025Solve Sæbø vant rektorvalget på NMBU

Solve Sæbø er valgt til ny rektor på NMBU. Hans rektorteam med Elin Kubberød og Erik Trømborg fikk 51,37 prosent av stemmene.
10.04.2025Her stemte flest og færrest i rektorvalget

Det medisinske fakultet var fakultetet med høyest valgoppsluttning blant studentene i årets rektorvalg, mens de var i nedre sjikt blant ansatte. Blant ansatte var oppslutningen klart høyest på Det juridiske fakultet.
10.04.2025Regjeringen: Studenter skal slippe å betale for å ta opp igjen beståtte eksamener

Studenter ved statlige universiteter og høyskoler må likevel ikke betale for å ta opp igjen eksamener de allerede har bestått. Det har regjeringen landet på etter en høringsrunde om endringer i universitets- og høyskoleloven.
10.04.2025UiO-forskere publiserer mest

UiO fikk registrert flest publiseringspoeng i 2024 foran NTNU og Universitetet i Bergen. Det viser nye tall fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
10.04.2025Den internasjonale sommarskulen er også for UiO-studentar

–Den glade bodskapen vår er at UiO-studentar kan søkja på sommarkurs hos oss, ta ekstra studiepoeng og delta i eit uforgløymeleg studiemiljø. Og for dei er kursa gratis. Det fortel Anne Cathrine da Silva, direktør for Den internasjonale sommarskulen på UiO.
09.04.2025UiO-forskere skal finne ut hvordan gestikulering påvirker sangen

Forskere ved RITMO på UiO får 12 millioner til å forske på samspillet mellom gestikulering og sang. 23 forskningsprosjekter i Norge får til sammen 216 millioner til banebrytende ny kunnskap.