Apollon RSS feed

Artikler - Apollon

21.10.2021Lagde lov for å endre landet

3_landsloven_faksimile

Han skrotet loven om at sultende familier kunne kastes i en grop for å se hvem som levde lengst. I stedet lagde Magnus Lagabøte en lovbok som staket ut kursen for et nytt, mer barmhjertig Norge.

05.10.2021Hundre år etter at insulin ble oppdaget: De er dømt til å dø av diabetes

ntb_edjqcshwlkk

I store deler av verden vil et barn med diabetes ha små sjanser til å overleve. Det livreddende insulinet er en luksus bare de rike har råd til.

27.09.2021Klimarett mot 2030: Med lov skal klimaet trygges

3_klimarett_bugge

Utviklingen av stadig nye lover og rettsregler – internasjonalt og nasjonalt – skal hindre at kloden blir farlig varm. Ny bok gir enestående oversikt over det hele.

22.09.2021Frykten for revolusjon førte til store reformer

3_revolusjonsfare_brodskij

De styrende elitene var livredde for at den russiske revolusjonen skulle spre seg til resten av verden. Slik fikk vi åttetimersdag, en rettferdig valgordning og et prinsippvedtak om alderspensjon.

21.09.2021Melkesyre motvirker Alzheimer

demens_melkesyre

Når du trener, strømmer melkesyre fra musklene ut i blodet og inn i hjernen din – som dermed stimuleres til å danne nye nerveceller og blodårer. Melkesyre kan være beste medisin mot Alzheimers sykdom.

13.09.2021Skeptisk til Alzheimer-teori

tema_hjernen

Alzheimer-pasienter har for mye av et spesielt protein i hjernen. Professor mener dette proteinet har fått for mye av skylden for den fryktede sykdommen.

09.09.2021Ønsker tvillinger til sykling i ikke-eksisterende by

tema_kristine_walhovd_sammenkopiert2

Kristine Walhovd studerer hvordan hjernen endrer seg igjennom livet og hvorfor noen blir demente. Nå etterlyser hun flere tvillinger til forsøket sitt.

08.09.2021Skal avsløre Alzheimer med kunstig intelligens, forsøksmus og manipulerte gener

tema_marianne_fyhn_dypetset

For seksten år siden fant Marianne Fyhn stedsansen i hjernen. Nå skal hun bruke kunstig intelligens, virus og manipulerte gener for å finne ut av hvorfor noen får Alzheimer.

06.09.2021Vi er dobbelt så mange med demens om bare 20 år

3_demens_geir-selbek-11

Det blir trolig vår aller største helseutfordring – større enn korona og kreft. Aldri har oppmerksomheten om demens vært større – eller forskningsinnsatsen mer intens.

02.09.2021Stipendiater så for seg spektakulære partikler 40 år før de ble funnet eksperimentelt

3_anyoner_leinaas

Dette er historien om to svært forutseende stipendiater. For førti år siden lanserte de teorien om noen besynderlige partikler. Nå er partiklene funnet eksperimentelt. Oppdagelsen kan berede grunnen for fremtidens kvantedatamaskiner.

31.08.2021Dødt hjernevev fra Amsterdam kan gi nye svar om demens-sykdommer

demens_lasse_philstrom

Lasse Pihlstrøm avslører nye hemmeligheter i demenssykdommer ved å studere hvilke gener som er skrudd av og på i hjernevevet til 500 døde nederlendere.

27.08.2021Kunstig intelligens skal avsløre tidlig demens

tema_demens_ekg

I dag kan det ta et halvt år før du får vite om du står i fare for å utvikle demens. I fremtiden kan du få svaret på noen få sekunder.

25.08.2021Ulikhetene øker over hele verden: UiO-økonom utvikler prinsipper for rettferdig omfordeling

ntb_10yv51ndwpy

– Jeg ble svært overrasket da arveavgiften ble fjernet i Norge, sier prisbelønt økonom – som forsker på rettferdig skatt og omfordeling.

24.08.2021Verdispørsmålene har tatt over rampelyset i valgkampen

3_valgkampen_naturvern

Legger du mer vekt på partienes syn på innvandring, likestilling og miljø enn boligpolitikk, utenrikssaker og sysselsetting når du slipper seddelen i valgurna? I så fall er du ikke alene.

21.06.2021Jødene ble behandlet helt likt som andre og derfor urettferdig

donau1942fotogeorgfossumweb

Norske myndigheter forsto ikke den historisk enestående situasjonen norske jøder opplevde i Holocaust. De ble ikke tatt hensyn til da erstatningslovene ble utformet etter krigen, mener historiker.

07.06.2021Forskere gransker vårt demokratiske sinnelag

2_demokrati_sirianne-dahlum-23

I mange land i verden forvitrer demokratiet. I Norge derimot, står folkestyret fjellstøtt og får vår fulle tilslutning – hvis vi blir spurt. Men hvor dypt stikker støtten – egentlig?

03.06.2021Demokratiet rutsjer ned i en tredje bølgedal

2_demokrati_inngang

Det er ikke militærkupp og revolusjon som truer demokratiet i dag, men valgte ledere som gradvis bygger ned systemet de kom til makten gjennom. Og hva har bygging av skyskrapere med saken å gjøre?

31.05.2021Arbeid får fattige kvinner – ikke bare ut av hjemmet, men også inn i demokratiet

2_demokrati_indiske_kvinner

Fattige indiske kvinner i lønnet arbeid blir sosialisert – og deltar dermed i valg.

27.05.2021Han løser evolusjonsgåte med kunstig intelligens

2_evolusjon_kjetil_lysne_voie1

Kjetil Lysne Voje skal bruke tusenvis av gamle fossiler, statistiske modeller og kunstig intelligens til å finne svar på en av evolusjonens aller største gåter.

26.05.2021Europa rammet av klimasjokk, hungersnød – og virus

2_kima_epidemi

Også for 250 år siden oppfordret styresmaktene folk til å holde seg hjemme og la seg vaksinere. Det fryktete koppeviruset herjet.

20.05.2021Vi stuper i skyttergravene og hemmer dermed demokratiet

tuckerweb

Mediene er røykvarslerne i samfunnet. Men når byttet vi batteriet sist?

18.05.2021Han bryter ned giftige stoffer med lydbølger

2_lydkjemi

For å skjønne hvordan lydbølger bryter ned giftige stoffer i vann, må Sverre Løyland følge atomene og elektronene i den kjemiske reaksjonen.

06.05.2021Demokratier designet av elitene, er svake

2_demokrati_myanmar_hovedbilde

Demokrati i det globale sør er som regel konstruert av elitene slik at de kan beholde makta. I Myanmar har det ført til blod i gatene.

04.05.2021Arbeiderne best på demokrati

2_demokrati_walesaweb

Det er større sjanse for demokrati når arbeiderklassen mobiliserer enn middelklassen. Bevegelser startet av bønder har ingen sammenheng med demokratisering.

03.05.2021Her er paradokset om lyshastigheten etter Big Bang

2_bigbang_faksimile

Hvordan kunne universet, rett etter Big Bang, utvide seg raskere enn lysets hastighet? Dette strider vel mot Einsteins lover?

 

 
Page visits: 9790