NTNU research RSS

Forskning – NTNU Medisin og helse

08.09.2018Uttrykksfull hud – Genuttrykk ved psoriasis

ÅshildPsoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som rammer omtrent 5-11% av alle nordmenn. Både arv og miljø spiller inn, men vi vet ikke hvorfor noen utvikler psoriasis og andre ikke. Enda.

30.08.2018Nesespray mot overdose testes i ambulansen

Illustrasjonsbilde. Ambulansepersonell gir nesespray mot overdose.Han ligger stille og har sluttet å puste. Han har tatt en overdose, og trenger hjelp – nå! Kameraten som står ved siden av ringer 113, men det er en travel kveld. Tenk om kameraten eller pårørende kunne gitt livreddende motgift i form av en enkel nesespray fram til hjelpen kommer? Nå skal vi undersøke om kameraten eller pårørende trygt kan gi motgift i form av en enkel nesespray før hjelpen kommer – vi tester nesesprayen på overdoser i felten.

24.07.2018Kommunene villedes

Illustrasjonsbilde: iStockHelsemyndighetene er opptatt av å løse morgendagens omsorgsoppgaver. Men stortingsmeldingen «Leve hele livet» kan føre til endringer til det verre.

Av Aud Obstfelder, professor og forskningsleder ved Senter for omsorgsforskning, NTNU i Gjøvik.

28.06.2018Gir en aktiv kropp en friskere hjerne når vi blir eldre?

fbtAt regelmessig trening fremmer helse i både kropp og sjel, er noe som etter hvert er godt vitenskapelig underbygget. Men hvilken effekt har trening på pasienter med demensrelatert sykdom, og da spesielt på de som i tillegg lider av psykisk stress som angst og depresjon? Ekaterina Zotcheva har lenge vært interessert i hva trenings og fysisk aktivitet gjør med hodet.

25.06.2018Innovative AVskaffelser like viktig som innovative ANskaffelser

Siv MagnussenFolk burde snakke litt mer sammen. Det kan gi innovasjon som kan bringe verden videre. Det er en liten, hardt presset kommune i Oppland eksempel på. Det mener Siv Magnussen, som ønsker å bidra til å synliggjøre ulike sider ved innovasjon.

19.06.2018Med VR-brille som forskningsredskap

Helen Berg med VR-briller-VR-teknologi gir helseprofesjonsstudenter unike muligheter for å øve seg på situasjoner de vil møte i yrkeslivet, uten at liv og helse står på spill. Helen Berg utvikler virtuelle virkeligheter som legger til rette for dette. Her forteller hun om forskningen sin.

05.06.2018Kan man trene overkroppen like effektivt med strikk som med manualer?

Ronny Bergquist med treningsstrikkTreningsstrikk har lenge eksistert som et alternativ til konvensjonelt utstyr som manualer og stenger, men er det like effektivt? Aktiveres musklene like mye?

Av: Ronny Bergquist, stipendiat og Marius Steiro Fimland, professor, ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap

29.05.2018Trening med høy intensitet fremmer hjernehelse

Senior Man On Running Machine In GymAv Ekaterina Zotcheva,  CERG Eldrebølgen er over oss, og forskere har estimert at antall personer i verden som lever med demens vil nå 132…

28.05.2018Vil redde flere hjertebarn

Foto: Kari WilliamsonAt alvorlig hjertefeil blir oppdaget hos et ufødt barn kan være avgjørende for at det får riktig behandling. Solveig Fadnes utvikler ultralydteknologi som gjør det lettere å oppdage hjertefeil i tide. Her forteller hun om forskningen sin.

24.05.2018Doktorgrad nummer 1000!

Ingvild Vatten Alsnes med sine veiledere, bedømmelseskommité og prodekan Brita Solveig Pukstad.Den 3. mai 2018 var en stor dag for legen Ingvild Vatten Alsnes. Hun tok sin ph.d. etter flere år med hardt arbeid. Det var også en stor dag for Fakultet for medisin og helsevitenskap idet vi kunne markere Ingvild som vår doktorgrad nummer 1000!

Av Brita Solveig Pukstad, prodekan for ph.d.-utdanning og innovasjon ved Fakultet for medisin og helsevitenskap

 
Page visits: 496