NTNU research RSS

Forskning – NTNU Medisin og helse

01.11.2018This is not IRONy

Bilde av intubert dame på sykehus.Hvordan kan jeg holde deg i livet slik at du kan møte dine kjære igjen? Mannen din som holder deg så godt i hånda, stryker deg ømt over håret, gråter, men samler seg når han løfter barna dine opp for at de skal få kjenne deg? Som et puslespill forsøker vi å finne ut hvorfor noen får sepsis. Vi har sett på ulike risikofaktorer registrert ved inklusjon til HUNT 2 og mine siste funn handler om JERN.

30.10.2018Kunst kan gi demenssyke bedre dager  

Kvinne som maler et bildeDe fleste av oss mener vi har rett til å tolke kunst slik vi vil. Hvorfor skal ikke personer med demenssykdom ha den samme retten?

26.10.2018Seineffektar etter brystkreftbehandling

Hender på nakent bryst. Illustrasjonsfoto: iStockphotoDet er igjen oktober, månaden der mange bærer rosa sløyfer for å vise omtanke for dei som rammast av brystkreft. Sjølv om dei fleste i dag blir friske frå brystkreft, kan behandlinga for nokon setje langvarige spor. Det er dette, seinskader etter brystkreftbehandling, som er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon. Metabolske biverknadar, som vektauke og høgt kolesterol, kan gi kreftpasientar redusert livskvalitet og auke risikoen for blant anna hjarte- og karsjukdom.

25.10.2018Samarbeid med Yale styrker medisinsk forskning ved NTNU

Campus YaleYale School of Medicine i USA og Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU har hatt et mangeårig forskningssamarbeid. Den 18.-19.oktober deltok en gruppe forskere fra NTNU på et seminar ved Yale University i Connecticut, arrangert av de to institusjonene i fellesskap.

08.09.2018Uttrykksfull hud – Genuttrykk ved psoriasis

ÅshildPsoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som rammer omtrent 5-11% av alle nordmenn. Både arv og miljø spiller inn, men vi vet ikke hvorfor noen utvikler psoriasis og andre ikke. Enda.

30.08.2018Nesespray mot overdose testes i ambulansen

Illustrasjonsbilde. Ambulansepersonell gir nesespray mot overdose.Han ligger stille og har sluttet å puste. Han har tatt en overdose, og trenger hjelp – nå! Kameraten som står ved siden av ringer 113, men det er en travel kveld. Tenk om kameraten eller pårørende kunne gitt livreddende motgift i form av en enkel nesespray fram til hjelpen kommer? Nå skal vi undersøke om kameraten eller pårørende trygt kan gi motgift i form av en enkel nesespray før hjelpen kommer – vi tester nesesprayen på overdoser i felten.

24.07.2018Kommunene villedes

Illustrasjonsbilde: iStockHelsemyndighetene er opptatt av å løse morgendagens omsorgsoppgaver. Men stortingsmeldingen «Leve hele livet» kan føre til endringer til det verre.

Av Aud Obstfelder, professor og forskningsleder ved Senter for omsorgsforskning, NTNU i Gjøvik.

28.06.2018Gir en aktiv kropp en friskere hjerne når vi blir eldre?

fbtAt regelmessig trening fremmer helse i både kropp og sjel, er noe som etter hvert er godt vitenskapelig underbygget. Men hvilken effekt har trening på pasienter med demensrelatert sykdom, og da spesielt på de som i tillegg lider av psykisk stress som angst og depresjon? Ekaterina Zotcheva har lenge vært interessert i hva trenings og fysisk aktivitet gjør med hodet.

25.06.2018Innovative AVskaffelser like viktig som innovative ANskaffelser

Siv MagnussenFolk burde snakke litt mer sammen. Det kan gi innovasjon som kan bringe verden videre. Det er en liten, hardt presset kommune i Oppland eksempel på. Det mener Siv Magnussen, som ønsker å bidra til å synliggjøre ulike sider ved innovasjon.

19.06.2018Med VR-brille som forskningsredskap

Helen Berg med VR-briller-VR-teknologi gir helseprofesjonsstudenter unike muligheter for å øve seg på situasjoner de vil møte i yrkeslivet, uten at liv og helse står på spill. Helen Berg utvikler virtuelle virkeligheter som legger til rette for dette. Her forteller hun om forskningen sin.

 
Page visits: 702