Hva skjer inni leveren ??

Leveren er kroppens fabrikk og lager mange av byggeklossene som kroppen bygges opp av. Den har en brunlig farge og ligger under ribbena på høyre side av magen. Hvis leveren får en sykdom eller skade som gjør at den ikke klarer å lage det den skal kaller vi det en leversvikt.

Hvis man blir syk i leveren må man av og til ta en prøve fra leveren. Mens pasienten er bedøvet, slik at man ikke kjenner noe, stikkes en tynn nål inn i leveren og henter en liten flis av leveren som så kan undersøkes i et mikroskop. Som oftest går dette veldig greit og 9 av 10 har ikke noe vondt etterpå. Det eneste man ser etterpå er en plasterlapp på magen.

Vi har sjekket hvordan det har gått med alle som tok leverbiopsi de siste 10 årene ved Rikshospitalet. 190 barn hadde blitt undersøkt og til sammen hadde det blitt gjort leverbiopsi 275 ganger - så noen barn hadde gjort det flere ganger.

På den måten kan vi finne ut hvordan vi best skal gjøre denne undersøkelsen. For legene er det viktig å vite hvordan vi skal gjøre med blodfortynnende medisiner før en slik undersøkelse og etter at vi samlet sammen alle disse opplysningene vet vi mer om dette.

 
Page visits: 1200