Mandat for Biobank-og registerutvalget ved Oslo universitetssykehus vedtatt i ledermøtet 24.04.12

 1. Formål

Bruk av humant biologisk materiale og pasientopplysninger er essensielt for kunnskapsutvikling og god pasientbehandling. Biobankutvalget er et rådgivende utvalg med hensyn til biobank- og registervirksomhet med fokus på forskning. Utvalget skal bidra til at Oslo universitetssykehus er blant de fremste i Europa innen medisinsk forskning. Arbeidet skal bygge på foreliggende mål og strategi for Oslo universitetssykehus, samt nasjonale og regionale føringer.. All bruk av humant biologisk materiale og pasientopplysninger skal skje i henhold til lov, regelverk og andre formalkrav, på en etisk forsvarlig måte og med respekt for giver. Utvalgets mandat og sammensetning er forankret i ledelsen av sykehuset.

2. Rapportering

Utvalget gir råd til direktør for forskning, innovasjon og utdanning ved Oslo universitetssykehus. Utvalget har en representant fra Forskningsutvalget, som sørger for kommunikasjon med Forskningsutvalget i aktuelle saker. Utvalget har ansvar for kommunikasjon med forskningslederforum i relevante saker. Endelige referater skal gjøres kjent for ansatte ved Oslo universitetssykehus og Kreftregisteret på egnet måte.

 

3. Oppgaver

 Sentrale oppgaver for Biobank- og registerutvalget er:

  1. å påse at sykehusets biobank- og registervirksomhet videreutvikles i samsvar med ledende internasjonale beste praksis
  2. å gi råd i biobank- og registerrelaterte forskningspolitiske saker som forelegges utvalget
  3. å gi råd til retningslinjer for bruk av biobank og registre for best mulig anvendelse av humant biologisk materiale og pasientopplysninger til forskning, herunder kriterier for andres tilgang til slikt materiale og slike pasientopplysninger 
  4. å bidra til at giver av biobankmateriale og pasientopplysninger og samfunnets interesser blir ivaretatt, gjennom helhetstenkning internt, overfor Universitetet i Oslo og andre organisasjoner
  5. å gi råd der hvor det oppstår uenighet om anvendelse av humant biologisk materiale og pasientopplysninger til forskning og andre formål som ikke er knyttet til diagnostikk og behandling
  6. å samhandle med andre relevante råd/utvalg/aktører internt og eksternt

 

4. Sammensetning og funksjonstid

 Direktør for forskning, innovasjon og utdanning oppnevner representanter til utvalget, i samråd med klinikkledere og Forskningsutvalget ved Oslo universitetssykehus. Utvalgets medlemmer skal besitte relevant kompetanse innen klinisk, laboratoriemedisinsk og epidemiologisk virksomhet, samt forskning.

Én representant oppnevnes fra hver av klinikkene.

Én representant oppnevnes fra Forskningsutvalget ved Oslo universitetssykehus (såfremt Forskningsutvalget ikke er representert gjennom et av medlemmene fra klinikkene)

Én representant oppnevnes fra Forskningslederforum ved Oslo universitetssykehus (såfremt Forskningslederforum ikke er representert gjennom et av medlemmene fra klinikkene)

Én representant skal ha relevant juridisk kompetanse

Én representant oppnevnes fra Kreftregisteret

Én representant oppnevnes av Brukerutvalget i Oslo universitetssykehus.

Leder av utvalget oppnevnes fra Stab forskning, innovasjon og utdanning (erstatter : leder av enhet enhet for biobank og registerstøtte skal være leder av utvalget).

Utvalgets medlemmer har en funksjonstid på fire år. Ved opprettelse av utvalget skal halvparten av medlemmene ha en funksjonstid på to år slik at man får en hensiktsmessig kontinuasjon i utvalget.

5. Arbeidsform

 Utvalget utarbeider selv rutiner for hensiktsmessig arbeidsmåte, herunder etablering av arbeidsutvalg og rutiner for innmelding og besvarelse av saker.

 

Foreløpig referat oversendes direktør for forskning, innovasjon og utdanning, så snart disse foreligger.

 

 

 

 

.

 

 

 
Page visits: 2221