Kristine Kleivi interviewed by the Norwegian Cancer Society



Nye funn om spredning av tarmkreft
Ulike stadier av tykk- og endetarmskreft er studert i en ny doktorgrad støttet av Kreftforeningen. Avgjørende forandringer i svulstene er identifisert.

31.03.2006
Hege Fantoft Andreassen


– Jo mer vi vet om forandringene som skjer i svulstene, jo bedre kan behandlingen til pasientene tilrettelegges, og en eventuell spredning av kreften kan lettere forespeiles, sier Kristine Kleivi.

Hun disputerte i forrige uke for doktorgraden ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo med avhandlingen ”Genome and transcriptome profiles of primary and advanced colorectal carcinomas”. De siste fire årene har hun vært lønnet av Kreftforeningen for å studere tykk- og endetarmskreft på Avdeling for Genetikk ved Radiumhospitalet.

– Jeg har sett på genetiske forandringer i utviklingen av ulike stadier av tykk- og endetarmskreft, ved å ta for meg svulster som er lokalisert her, samt svulster som har spredt seg til lever og bukhule, sier Kleivi. Hensikten med arbeidet har vært å øke den molekylærgenetiske kunnskapen om tykk- og endetarmskreft og metastaser (spredning).

– Vi har funnet typiske kromosomendringer og endringer i genmønsteret i de ulike stadiene av kreften. Det har vist seg at det er store forskjeller på de primære svulstene og metastasene, og metastasene til lever er annerledes enn til bukhulen, sier hun, og legger vekt på at det er gjort relativt få slike studier av tykk- og endetarmskreft tidligere.

Stor-skala analyse av svulster
Kleivi har jobbet sammen med en gruppe forskere og stipendiater fra andre fagmiljøer, deriblant klinikere og patologer på Radiumhospitalet. Hennes veileder har vært Ragnhild Lote, Avdeling for genetikk.

– Gruppen har sammen gjort en stor-skala profilering av tumorene. Det vil si en oversiktsanalyse der vi har sett på alle genene i stedet for en og en, forklarer hun.

Tykktarms- og endetarmskreft er en av de hyppigst forekommende kreftsykdommer i den vestlige verden. Mange av dem som rammes får også spredning til andre organer, særlig leveren. Kleivis arbeid de siste årene har ført til økt kunnskap om denne krefttypen, og kan på sikt ha stor betydning for valg av behandling til pasientene.

Brystkreftforskning i Finland
Samtidig som Kleivi tok doktorgrad på tykk- og endetarmskreft, publiserte hun to artikler om brystkreft. Nå jobber hun som postdoc i Åbo i Finland, hovedsaklig med brystkreft. Dette er et samarbeid med Anne-Lise Børresen-Dale, avdelingsleder for Avdeling for genetikk på Radiumhospitalet.

– Jeg er lønnet av et Marie-Curie EU-stipend og satser på å være i Finland i to år. Der lærer jeg andre metoder og får verdifull erfaring som jeg håper å ta med meg hjem til Norge for å forske videre, sier Kleivi.
 
Page visits: 4448